Pstruh na kantonský spôsob

Prísady: 

4 vypitvané pstruhy, polovicu lyžičky mletého zázvoru, 1 lyžičku soli, 125 g čiernych húb
4 lyžice sójovej omáčky, 0,5 dl oleja, 2 lyžice octu, 1 lyžičku práškového cukru, 50 g slaniny
2 cibule

Očistené, vypitvané, umyté a osušené pstruhy sa posypú znútra a zvonka mletým zázvorom zmiešaným s časťou soli a nechajú sa odležať. Potom sa zvonka a znútra potrú sójovou omáčkou zmiešanou s olejom, octom, poprášia cukrom a nechajú sa znova odležať. Čierne huby (prípadne šampiňóny) sa dajú močiť do studenej vody. Do primeranej nádoby (kastróla) sa vložia pripravené pstruhy, posypú na rezance nakrájanými hubami, slaninou, nadrobno nakrájanou cibuľou a mierne sa osolia. Prikryjú sa pokrývkou a spolu s kastrólom sa vložia do väčšej nádoby s horúcou vodou a dusia sa v pare (asi 20 minút).

Ako prílohu podávame dusené varené, jemnejšie druhy zeleninových šalátov. Na porciu pridáme rez citróna. ;