Pstruh na spôsob valentré

Prísady: 

4 čerstvých pstruhov, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 3 lyžice masla, 2 cibule
4 dl červeného vína, 2,5 dl vývaru z rýb, 2,5 dl sladkej smotany, 1 lyžičku kukuričného škrobu, 100 g čerstvých šampiňónov

Vypitvané, žiaber zbavené pstruhy, opláchnuté v studenej vode, osolené a okorenené. Takto pripravené pstruhy sa dajú na pekáč vymastený časťou masla, ktorého dno pokrýva nadrobno nakrájaná cibuľa. Uložené pstruhy sa zalejú vývarom zmiešaným s červeným vínom a uzavrú sa alobalom. Pekáč sa vloží do rozohriatej rúry a nechá sa variť asi 10 až 12 minút. Mäkké ryby sa vyberú, stiahne sa koža, mäso sa vloží do vhodnej nádoby a uchová v teple. Víno s vývarom sa vyvarí na polovicu, pridá sa smotana, vo vode rozmiešaný škrob, dobre sa zamieša a krátko povarí. Medzitým sa na zvyšku masla podusia na štvrtky nakrájané šampiňóny.Pstruh sa podáva s dusenou ryžou, poliaty omáčkou a obložený dusenými šampiňónmi.