Pstruh na šumivom víne

Prísady: 

4 čerstvých pstruhov, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 4 šalotky, petržlenovú vňať, bobkový list, 2,5 dl šumivého vína, 3 lyžice masla, 2 žĺtky, citrón, 1 lyžičku rajčiakového pretlaku, kukuričný škrob

Vypitvané pstruhy (podľa možnosti cez žiabrové otvory tak, aby sa neprerezala brušná dutina) sa opláchnu v studenej vode. Takto pripravené pstruhy sa osolia, okorenia a vložia do vhodnej nádoby na plátky nakrájanú šalotku, nasekanú petržlenovú vňať a bobkový list. Nakoniec sa zalejú šumivým vínom tak, aby boli celkom zaliate. Nádoba uzatvorená alobalom sa vloží do vopred rozohriatej rúry piecť asi na 15 minút. Pstruhy sa vyberú, koža sa stiahne a preložia do gratinky (alebo vhodnej nádoby na zapekanie) a udržiavajú sa v teple. Stiahnutá koža sa pridá do šťavy, krátko sa povarí a prelisuje. Do šťavy sa pridá rajčiakový pretlak, škrob rozmiešaný v troche studenej vody, spolu sa nechá zovrieť a krátko sa povarí. Stiahne sa z ohňa, pridá maslo a za stáleho šľahania nechá rozpustiť. Nakoniec sa pridajú žĺtky, citrónová šťava, dobre sa prešľahá a naleje sa na pstruhy. Gratinka sa uzatvorí alobalom a dá na asi 12 minút do mierne rozohriatej rúry zapiecť. Vhodné prílohy: varené zemiaky, pečivo, sendvič, jemnejšie druhy zeleninových šalátov a fľaša šumivého vína.