Pstruh s bylinkovou zmesou

Prísady: 

4 čerstvých pstruhov, 1 lyžičku soli, 0,5 l vývaru z rýb, 2,5 dl sladkej smotany, mleté čierne korenie, 1 lyžičku kukuričného škrobu, 2 lyžičky horčice, bylinkovú zmes (bazalka, petržlenová vňať, trebuľka)

Vypitvané, žiaber zbavené, v studenej vode umyté pstruhy sa osolia, uložia do vhodnej nádoby, podlejú rybím vývarom a uzatvoria (prikryjú) alobalom. Takto upravené pstruhy sa varia asi 10 až 12 minút. Uvarené pstruhy sa vyberú, stiahne sa z nich koža, vložia do nádoby a uchovajú v teple. Vývar sa odparí na polovicu, pridá sa smotana a privedie do varu. Počas varenia sa pridá škrob rozmiešaný v potrebnom množstve studenej vody, dochutí soľou, mletým čiernym korením a krátko sa povarí. Po odstavení sa zamieša horčica (môže sa použiť aj ostrá), pridá bylinková zmes a dobre premieša. Ako prilohu podávame varené zemiaky.